O nas

Tradycja produkcji nalewki sięga lat 30. XXw. W samym sercu Tatr, gdzie znajduje się jedna z najbardziej urokliwych dolin Tatr Zachodnich - Dolina Małej Łąki - czynnych było kilkanaście szałasów, zbudowanych z grubych świerkowych bali. Przy szałasach zamieszkiwali górale, zajmujący się gospodarką pasterską. W latach 1936-39 nasi pradziadkowie Jan i Karolina Budz Kwatercorz prowadzili tam równocześnie schronisko górskie. W wolnym czasie zajmowali się wytwarzaniem domowej nalewki z wykorzystaniem wysokogórskich roślin. Niezastąpionym składnikiem okazał się arcydzięgiel litwor, kryjący w sobie cenne właściwości lecznicze. Dbając o walory smakowe, dodawali naturalnego miodu z własnej pasieki. Turyści odwiedzający dolinę mogli doświadczyć serdecznej gościnności naszych pradziadków i zasmakować tatrzańskiego specjału. Niezwykły aromat nalewki cieszył się wyjątkowym uznaniem wśród wszystkich smakoszy.

Od kwietnia 1968 roku zaprzestano gospodarki pasterskiej w Dolinie Małej Łąki. Bezleśne wtedy obszary stopniowo zarastają kosodrzewiną i lasem.

Pomysł wyrobu nalewek zrodził się z potrzeby kultywowania rodzinnych tradycji.

Idąc z duchem czasu dbamy o zachowanie tradycyjnych receptur, jednocześnie ulepszając je przez wprowadzanie nowych smaków. Wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów i do produkcji wykorzystujemy nie tylko górskie zioła, ale także owoce.

Nasze nalewki to wyroby najwyższej jakości, sporządzone ze starannie dobranych, wyłącznie naturalnych składników. 
Produkcja odbywa się pod specjalnym nadzorem Urzędu Celnego.

Gotowy produkt zostaje ostatecznie poddany badaniom laboratoryjnym na Uniwersytecie w Krakowie.