x

 Tradycja produkcji nalewki sięga lat 30. XXw. W samym sercu Tatr, gdzie znajduje się jedna z najbardziej urokliwych dolin Tatr Zachodnich - Dolina Małej Łąki - czynnych było kilkanaście szałasów, zbudowanych z grubych świerkowych bali. Przy szałasach zamieszkiwali górale, zajmujący się gospodarką pasterską. 

czytaj więcej

Litworówka to wspaniała podhalańska nalewka produkowana wg staropolskich tatrzańskich receptur na bazie litworu – niezwykle rzadkiej rośliny, spotykanej w Tatrach.  Charakteryzuje się wyjątkowym korzennym aromatem, wzbogaconym smakiem naturalnego miodu. 

Tatrzański skarb, od dziesiątków lat robiony przez górali. Ma w sobie zapach Tatr i smak górskich roślin. Jest to kolejny wartościowy produkt, którym Podhale może się pochwalić. 

Marka Tatrzańska  to lokalny certyfikat jakości ustanowiony przez Starostwo Powiatowe w Zakopanem. 

Baciar jo se baciar baciarskom se pijym

wtej se zodnyj nocki w domu niy nocujym




Poruszając się niebieskim szlakiem w kierunku Giewontu, napotykamy się na dwie przełęcze. Kondracka Przełęcz położona na wysokości 1725 m n.p.m. pomiędzy Giewontem a Kopą Kondracką. Jest miejscem styku dwóch szlaków: niebieskiego z Hali Kondratowej z żółtym z Doliny Małej Łąki, który prowadzi do Kopy Kondrackiej. Kierując się dalej niebieskim szlakiem w stronę Giewontu natrafiamy na kolejną przełęcz położoną na wysokości 1768 m n.p.m. – Wyżnią Przełęcz Kondracką. Nazywano ją niegdyś "Herbacianą".

Nazwa Herbaciana Przełęcz istnieje już chyba tylko w starych przewodnikach, ówcześni turyści często nie znają jej historii, nie mówiąc już o dawnej nazwie. W latach 70. dwie góralki regularnie częstowały tam wycieczkowiczów kwaśnym mlekiem i przede wszystkim pyszną herbatą. Jedną z nich była Helena Budz-Kwatercorz, która właśnie tam sprzedawała zmęczonym turystom herbatę. Tak było kiedyś...  Na tatrzańskich szlakach do końca lat 60. spotkać można było Helenkę sprzedające kwaśne mleko, pyszną śmietanę, a nawet borówki czy maliny z cukrem i śmietaną.  


 "Tatrzańskie Zioło" jako swoisty rodzaj kultywowania tradycji. Receptury naszej babci są z nami po dzień dzisiejszy. Rozmaite napary,  kompozycje ziołowo-owocowe. Susze wykorzystywane w mieszankach, w większości pochodzą z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Składniki herbat mają na celu promocje ziół i owoców występujących w naszym regionie.




wróć na górę